Сайтът няма да работи в близките 10 дни.

 

Анализатори очакват корекция в цената на криптовалутата преди поскъпването й в дългосрочен план.

BitcoinБиткойнът поевтиня за пети пореден ден, след като опасенията, че Великобритания може да напусне Европейския съюз (ЕС), отслабнаха и след като хакването на друга криптовалута подкопа доверието в подобни активи, Bloombeg.

По време на търговията в Азия цената на биткойна спадна с 6,1% до 573,84 долара, с което удължава пропадането си от достигнатия в петък 2-годишен връх. За този 5-дневен период активът е изтрил близо 25% от стойността си.

Биткойнът, също като златото, следваше залозите за Brexit в навечерието на референдума, който се провежда днес, след като инвеститорите спекулираха с подобен изход, за който правителства и централни банки предупреждават, че може да причини смут.

Доверието в биткойна беше разклатено тази седмица, след като друга виртуална валута – етер, претърпя срив в цената си заради хакерска атака с кражба на дигитални пари. По-рано през седмицата една борса за биткойни за кратко спря търговия заради технически проблеми.

Новините, че фондът за рисков капитал Decentralized Autonomous Organization е бил хакнат, се разпространиха миналия петък, което доведе до поевтиняване на етера, писа тогава Coindesk. По-късно от Decentralized Autonomous Organization признаха за случилото се в своя блог.

Базираната в Хонконг борса Bitfinex написа в профила си в Twitter във вторник, че спира търговията заради нестабилност на мрежата.

Хакването на Decentralized Autonomous Organization „доведе до загуба на доверие сред криптовалутната общност, където мнозина търгуват активно с биткойни“, коментира главният изпълнителен директор на Gatecoin Ltd. Орелиан Мено.

Цената на биткойна се качи до 777 долара миналата седмица на фона на очакванията, че производството на нови биткойни ще се забави, тъй като възвръщаемостта от добива на криптовалутата се очаква да намалее наполовина следващия месец.

„Очакваме ценова корекция до около 500-450 долара и вярваме, че биткойнът ще поскъпне в дългосрочен план, особено когато съвсем скоро дългоочакваният процес по намаляване на стойността наполовина се осъществи“, добавя Мено.